Honlapunk tartalma jogvédett!
Amennyiben a honlapunkról származó hírt vagy fotót tesz közzé valahol, forrásként mindenképp tüntesse fel a www.sleddogsportclub.hu url-t!
Köszönjük megértését!

Címlap Sportoljunk kutyánkkal Felszerelés, baleset- és egészségvédelem az 1-2 kutyás húzósportokban

Felszerelés, baleset- és egészségvédelem az 1-2 kutyás húzósportokban

Minden húzósport közös alapfelszerelése a méretben és minőségben megfelelő, húzósportra fejlesztett hám.
????‍????Közös jellemzője ezeknek a hámoknak, hogy a nyak alatt, a mellkas elülső részén Y vonalban futnak le a vállak előtt, (soha nem fedve a vállizületeket!!), anyaguk bőrbarát, vagyis durvaságukkal nem sebesítik ki a kutyák bőrét, illetve ennek megfelelően párnázottak lehetnek a fontos részeken, és nagy részben víztaszítóak.
A fix méretű, normál hámok mellett léteznek állítható, csatos hámok (ezeknél fontos hogy a csatok alatt megfelelő párnázottság legyen) illetve rövid hámok, amelyek a kutyák hátközépig érnek. Mindegyik hámnak megvan a megfelelő javaslata, előnye, hátránya, ki-ki kiválaszthatja, megtapasztalhatja a kutyájának melyik a legjobban megfelelő, mivel ez sokszor testalkat, húzóerő kérdése is. Az biztos, hogy idő kérdése, amíg megtaláljuk a megfelelőt, nem szabad türelmetlennek lenni, és ha nem jó számunkra a hám, az legtöbbször nem a gyártó hibája.
A hámon felül szükséges felszerelés kategóriánként:
????Canicross:
-a szabályzatban meghatározott hosszúságú rugalmas szár
-deréköv, vagy leginkább a derékra felcsúszást megakadályozó pánttal is bíró beülő
Szintén többféle gyártó és típus létezik, próbálgatni kell, közös céljuk a húzóerő csípőtájékon történő "fixálása" a futó gerincének védelme érdekében.
????‍♀️Bikejöring
-terep kerékpározásra alkalmas kerékpár, vagyis MTB, jól húzó kutya esetében lehetőleg tárcsafékes
-a canicross szárnál rendszerint hosszabb, szabályzatban meghatározott hosszúságú rugalmas szár, vázhoz/villanyakhoz (vagy derékövhez ???? ) rögzített, ez utóbbi is szabályos ????
-távtartó, mely vázhoz vagy villanyakhoz rögzített
????????Dogscooter
-terep roller, erősen húzó kutya esetén javasolt szintén tárcsafék
-bikejöringhez hasonlóan azzal megegyező hosszúságú, szabályos rugalmas szár, vázhoz/villanyakhoz rögzítve
-távtartó, vázhoz/villanyakhoz rögzítve
-kétkutyás kategóriában dupla szár, illetve nyakszár
Kerekes kategóriákban
-⛑sisak, megfelelő méretben és jól beállítva, hogy esés esetén el tudja látni a funkcióját
-????szemüveg (kerékpáros sportszemüveg, ki-ki eldönti h sima vagy színezett üvegű, cserélhető lencséjű stb....mi nagyon alapot használunk mert gyorsan elhasználódik, karcolódik)
-????kerékpáros kesztyű (mi nyáron is hosszú ujjú kesztyűt használunk, mert esés esetén ujjvégeket is védi).
-protektorok?????
-külföldi sportolókon edzésen láttam, van aki versenyre is felveszi, nyilván egy-egy komolyabb sérülés után ez érthető, én azt gondolom
ha valaki ebben érzi magát biztonságban nyugodtan használja (nekem 4 hét kényszerpihenőt és szalag/izületgyulladást okozott egy térdembe álló fahasáb, ezért edzésre beszereztem egy térdvédőt...)
Nagyon javasolt kerékpáros túrákon, amatőr egyesületi edzéseken, mtb versenyeken részt venni ahol az ember megtanul biciklizni és megismeri a saját korlátait!!
Kutya egészségvédelme
Korábbi posztomban volt róla szól, hogy milyen fajtájú/típusú és mennyi idős kutyával javasolt űzni a sportot. Nyilván általános javaslat kutyák esetében nehezen adható, de én azt gondolom minden kutyás aki foglalkozik a kutyájával és sportolni szeretne vele, rendelkezik egyfajta alap képzettséggel, de legalább hajlandósággal, hogy a kutyájára is gondoljon, egyfajta józan ésszel, és ha nem, azon nem fog egy írás sem segíteni.
Ezeken túl amire fontos gondolni kutyánk esetében
-milyen általános állapot mellett
-milyen talajon
-milyen hőmérsékleti körülmények között
-milyen távon
-milyen intenzitással
-etetés előtt/után.
????Általános állapot
Nem árt, ha mielőtt elkezdjük a sportot, egy általános (fizikális) állatorvosi vizsgálatra elvisszük, és emellett kérünk egy ortopédiai vizsgálatot, diszplázia rtg-t és szív ultrahangot.
Bármilyen múló betegség, merev mozgás, sántaság, vakcinázás után nem illik pár napig edzeni.
????Talaj minősége
Betonon tilos! Melegben leégeti a kutyák talpát, ha nincs meleg is hosszú távon tönkreteszi a kutyák ízületeit vagy lekoptatja a talppárna bőrét.
Murvás talaj szintén nem talpbarát, ledarálja a bőrt vagy apró sérüléseket okoz.
Nekünk eddig szerencsére nem kellett, de van kutyacipőnk, ha versenyen murvás talaj lenne, ez valamennyire védi a talpukat. Érdemes hozzászoktatni a kutyát és szintén olyan gyártótól beszerezni aki húzósportokra gyárt cipőt, nem sétáltatni!
Földút, homok, fű, nem köves erdei talaj a barátunk.
????Hőmérséklet
A lassan(?) megérkező nyár miatt aktuális és talán az egyik legfontosabb kérdéskör. Egy rosszul sikerült edzés akár a kutyánk életébe is kerülhet, és nagyon könnyű hibázni, versenyen (külföld) is tekertem már el fekvő kutyája mellett térdepelő versenyző mellett….
Javasolt a rendszeres edzés (ez egyébként is javasolt ????...tiszteljük meg kutyánkat azzal, hogy edzetlenül nem versenyzünk vele, vagy nem várunk tőle komolyabb teljesítményt a ritka edzések során….), így hozzászokik a folyamatosan felmelegedő éghajlathoz.
Tavasszal előfordul, hogy néhány nap mínusz után 5-6 fok lesz, ez a váltás ugyanúgy megviselheti mint a 20 fokban történő edzés.
Fontos tehát, hogy figyeljük a hőmérsékletet, a hirtelen váltásokat (mi hirtelen nagy mínuszok esetén sem edzünk, ha nem tudtak hozzászokni, zakatoló légzéssel hamar lehül a légút…) és ismerjük ki kutyánk hány fokig képes jó érzéssel futni.
Itt természetesen szintén nem mindegy canicross, bikejöring vagy scooterrel edzünk, mekkora kutyával, mennyire dolgozik, hogy bírja a meleget….általánosságban talán azért elmondható, hogy 15 fok körül kell nagy figyelemmel lennünk rá.
Emellett kb. ilyen hőmérséklet mellett kell gondolnunk a páratartalomra is. A tavaszi 15 fok alacsony páratartalom mellett nem egyenlő egy párás, 15 fokos nyári hajnallal. Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy a kutyák lihegéssel hűtik magukat, mozgás, futás során hőmérsékletük könnyen 39,5-40 fokra melegszik, amit ha nem tudnak lihegéssel szabályozni, könnyen túlhevülnek amiben elindulnak a kóros folyamatok, rosszullét, sokk és halál lehet a vége!
A kutyák tavasz végi, nyári edzését testük vizezésével, locsolással lehet segíteni, hogy a túlhevülést megakadályozzuk, kerülve a hát izmait, és legjobb ha van alkalma patakban, tóban megmártózni futás előtt/után, de szintén elkerülve a felhevült test hirtelen hideg vízbe merülését!!!
15-20 fok között tehát komoly odafigyelést, megfontolást igényel az edzés, mi magas páratartalomnál rendszerint ki is hagyjuk, míg 20 fok felett egyáltalán nem edzünk.
20 fok felett a kutyák mozgatásának, edzésben tartásának jó módja lehet az úsztatás vagy túrázás.
????Táv
Szintén kutyafüggő. Nem mindegy mennyire húz és mennyivel fut ???? Itt is csak azt tudom mondani, ki kell tapasztalni a saját kutyánknál.
Egy német vizsla 20 km/h-val kifut a világból lassú vágtában vagy ügetve, de egy felpörgött, gyorsan futó, erősen húzó lelkes kutya megölheti magát x km után.
Nem minden kutya alkalmas tehát bármilyen távra, meg kell ismernünk kutyánk a rövid, gyors távokat képes teljesíteni vagy inkább a „lassan járj, tovább érsz típus”.
Hidegben természetesen minden kutya többet bír.
Ha versenyre készülünk fontos, hogy tudjuk a verseny távját és arra eddzük a kutyánkat.
⛰Intenzitás
Itt lényegében arra gondolok mennyire dolgozik a kutya. A távon túl egyéb dolgok is megdolgoztatják a kutyát és erre figyelemmel kell lennünk, mert nem mindegy mennyire terheljük.
Egy 4-5 km-es távon nem mindegy hogy 0-20-40-60 m szint van a pályában, ha szeretnénk érzékelni mit jelent a különbség, fussuk vagy tekerjük le kutya nélkül.
Az sem mindegy a talaj kemény földút vagy homok-e. A homok nagyon megfogja a futót, kereket, kutyát egyaránt, sokkal nehezebb benne haladni.
Nem mindegy mennyire segítünk a kutyának, mi is dolgozunk vagy csak utazunk a kutya mögött.
Nem mindegy a kutyánk mennyire lelkesen dolgozik, még egyszer, vannak kutyák akik nagyobb ellenállás, nehezebb körülmények között is szó szerint kidolgozzák a lelküket, a mi feladatunk, hogy olyan viszonyokat biztosítsunk edzés során, ami nem a diszkomfortot, hanem a mozgás örömét jelenti majd a kutyának.
????Etetés előtt vagy után?
Sportolás előtt ne etessünk, gondolom senki sem téli 40 km-es távokra gondol mikor megfordul a fejében kipróbálja a sportot.
A kutya gyomrának ürülése átlag 2-6 óra a táplálék konzisztenciájának megfelelően, ennyit minimum tartsunk be.
Sport után sétáltassunk, „vezessük le” a kutyát is, normalizálódjon keringése, hőmérséklete és csak utána itassunk, amibe pár szem jutalomfalatot is tehetünk.
Etetni futás után 1-2 órával érdemes leghamarabb.

A cikk írója Takács Eszter többszörös országos bajnok

 

Megosztom
 
Keresés
Partnereink

Honlapunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
eszksk_logo.gif