Honlapunk tartalma jogvédett!
Amennyiben a honlapunkról származó hírt vagy fotót tesz közzé valahol, forrásként mindenképp tüntesse fel a www.sleddogsportclub.hu url-t!
Köszönjük megértését!

Címlap Sportoljunk kutyánkkal A legjobb edzés a kutyáknak: Kutyás Rollerezés!

A legjobb edzés a kutyáknak: Kutyás Rollerezés!

Hámor Endre írása

A kutyák edzésére szerintem messze a legjobb edzésforma a rollerezés. Ennek alapvetően három oka van:
1. Futni egyszerűen nem lehet annyit kutyával, mint amennyit a kutyának edzenie kéne versenyszezonban a sérülésveszély és a túlterhelés miatt (mármint a kutya bírja, csak mi emberek nem, ha heti 3-4 kutyás edzésünk van hónapokon keresztül).
2. A bringa jó, de van két hátránya rollerrel szemben:
a. nagyon könnyű „rátekerni” a kutyára, edzésen alapvetően, ahol nem számít az időeredmény a kutyának kéne dolgoznia, mégis mikor kevésbé hajt, visszaesik a teljesítménye könnyű belecsúszni abba, hogy ráteker az ember kicsit, ami nem igazán jó, mert a kutya megszokhatja, hogy ha nem dolgozik teljes erőbedobással akkor kap segítséget (ez persze sok minden mástól is függ, de rátekerni nem szerencsés szerintem soha sem a kutyára, de hiába gondolom így, jópárszor én is beleesek ebbe a hibába)
b. Ez az ami szerintem tényleg mindenkit érint és nagy hátránya a bringás edzésnek: A bicikli érzékeny szerkezet, nem igazán szereti a kutyás sportot, sok karbantartást igényel, ha minden héten 3x-4x kutyás edzésre van használva folyamatosan szervizelni kell.
3. Ezzel szemben a rolleren:
a. max. a fék mehet tönkre, illetve defektet lehet vele kapni. (oké, extrém esetben a toronycsapággyal lehet még gond, de azt sem tétel kicserélni)
b. Mindig dolgoznia kell a kutyának, mert különben nagyon szenvedős terepen löködni a 9-14 kiló közötti vasakat.
c. Maximum az achilleszre veszélyes maga a mozgáskultúra, amit a rolleren produkálni lehet.
d. Rollerrel is lehet nagyon nagyot esni, de átlagban azért egy spd-s bringával könnyebben töri össze magát az ember (én legalábbis így érzem), illetve futásnál is sokkal kitetettebbek vagyunk mindenféle bokaficamnak, térdhúzódásnak, izom és gerinc sérülésnek.

Megosztom
 
Keresés
Partnereink

Honlapunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi
eszksk_logo.gif