Honlapunk tartalma jogvédett!
Amennyiben a honlapunkról származó hírt vagy fotót tesz közzé valahol, forrásként mindenképp tüntesse fel a www.sleddogsportclub.hu url-t!
Köszönjük megértését!

Címlap Sportoljunk kutyánkkal Általános információk

Általános információk

Tudjuk, hogy a szánhúzó kutyák ősei igen mostoha és zord éghajlati viszonyok között éltek és szaporodtak, csak a rövid, enyhébb tavaszi idő állt rendelkezésre egy-egy alom felneveléséhez, így ezeknek a kutyáknak “hamar fel kellett nőniük”, hogy a zord telet elviseljék.
A szibériai husky 6-7 hónapos korára csaknem eléri felnőtt méretét, ellentétben más fajtákkal a szánhúzók 1 éves korukra már “kész” kutyák. Ezért van az, hogy a világszerte népszerű agility és őrző-védő sportokban a kutyák versenyzésének alsó korhatára 15 hónap, a szánhúzó sportban pedig már a 12 hónapos kort betöltött kutyával sok országban már versenyezni lehet. (Kivéve Ausztria és a FISTC versenyek.) A sporttal való ismerkedést és a fokozatos és szakszerű képzést a szibériai husky fajtánál 6-7 hónapos kortól lehet, sőt kell elkezdeni.



A FISTC, mint a szaksport nemzetközi csúcsszervezete, a befogott kutyák száma és fajtája szerint kategorizálta a versenyzést és ennek megfelelően a teljesítendő távokat is. Így sprintversenyeken 2-4 kutyával 8 km, 6 kutyával 12 km, 8 kutyával 16 km, open (nyílt) kategóriában 10 kutya fölött 25 km a táv. Ezt a kategorizálást távok tekintetében sajnos a hazai adottságokhoz kell igazítanunk, ugyanis kis ország lévén, nagyon nehéz megfelelő talajminőségű és hosszúságú,
alkalmas szállás- és stake-out-területtel rendelkező pályát találni. Sokszor egy-egy alkalmasnak tűnő versenyterületről derül ki, hogy nem tudjuk igénybe venni, mert egy magántulajdoni részen halad át a pálya vonala és a tulajdonos nem járul hozzá használatához. Ezért nálunk többnyire 4-6 km hosszúak a pályák egyformán minden fogatnak, futónak, kerékpárosnak és síjöringezőnek. Külön kategóriát indítunk a női, a férfi és a gyerek futó versenyzők részére.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy ez a sport nem kis anyagi áldozatot, időt és energiát vesz majd igénybe. Még a hobby hajtás is igen költséges! Jó ha mindenki előbb számot vet és csak utána foglalkozik komolyan a sportolással, és vigyázzon, mert a lejtőn nem lehet megállni, ha beleszeret a kutyafogathajtásba, könnyen szenvedélyévé válhat!

Gondolni kell arra, hogy minimálisan 4 kutyát folyamatosan jó kondícióban és egészségi állapotban, megfelelő edzettségben kell tartanunk. Szükségünk van a száraz időszakban egy kerekes edzőkocsira. Ez még házilagos készítéssel is kb. 50.000 Ft, ha azt akarjuk, hogy kellően strapabíró, a szabályoknak megfelelő és biztonságos legyen.

A következő probléma a sok kutya szállítása lehet. Ennek megoldására szolgál az úgynevezett boxos utánfutó. Nem csak a szállításnál, de a több napos versenyeken az éjszakai elhelyezésnél is fontos, ilyenkor a kutyaház szerepét is kiválóan betölti. Ezt kompletten elkészítve szintén nem vásárolhatjuk meg, ugyanis nem tömegcikk. Ha új utánfutót vásárolunk és arra készítjük a boxot és csak az anyagköltségeket számoljuk, akkor is 150-200 000 forintot szükséges rászánnunk. A boksz azért fontos, hogy az utazás alatt vagy az éjszakai elhelyezéskor ne legyenek verekedésre, sérülésre lehetőségek. Néhányan a hideg téli versenyekre szalmát tesznek a boxok aljára. A kutyák, ha megszokják a helyet, bizony néha annyira megkedvelik, hogy szívesen alszanak benne máskor is.

Lássuk a legklasszikusabb felszerelést, a szánt! Létezik verseny-, sprint-, és túra-szán, valamint az úgynevezett tobogán. Rendelésre néhányan ezt is elkészítik kb. 60-80 000 forintért. Ehhez jönnek a hámok, stake-out láncok, szárak és kötélzetek, a versenyekre az utazási és szállásköltségek. Nos, lehet számolni! A hókampó a szán egyik kötelező tartozéka, egyfajta fék, a rajtnál a hajtó a hóba leszúrva rögzíti vele a szánt.

A kutyafogathajtás sajnos “nem része a nemzeti alaptantervnek”. Általában a kezdők mindig egy tapasztaltabb, régen versenyző sporttársukhoz fordulnak “szakmai tanácsokért”. Óriási lehetőség a sportolni vágyóknak, hogy az ÉSZKSK tagjainak hetente, vasárnaponként felkészítő időmérő edzéseket tart, Pest megyében, általában Domonyvölgyben, időnként Budakalászon is.
Mind a fogatosoknak, mind a futó és kerékpáros tagoknak a szükséges szakmai segítséget nyújtva, folyamatosan nyomon követve és regisztrálva a teljesítmények fejlődését. A kutyák (ugyanúgy, mint az emberek) nem egyformán tehetségesek, egyiknek több, másiknak kevesebb idő is elég ahhoz, hogy megértse, mit vár tőle a gazdája. A kutyák temperamentumától és vérmérsékletétől, az edzések gyakoriságától, a hajtó erőnlététől és rutinjától is sok minden függ.

A hazai versenyekre nem jellemző a sérülés és a baleset, komoly személyi sérülés évek óta nem történt versenyen. Természetesen borulások és bukások akadnak, ez a sport jellegéből fakad. A kutyák sérülése is nagyon ritka, sérültkutya-szállító zsákba csak néhány alkalommal került kutya.
Egy-egy verseny rendezői mindig nagy gondot fordítanak arra, hogy a pálya talaja, az útszakasz minősége, a rajt és a cél helye megfelelő legyen. Minden alkalommal több pályabíró dolgozik a verseny alatt, akiknek nem csak a szabályok betartásának figyelése a feladatuk, hanem adott esetben a segítségnyújtás is. Minden versenyen kell legyen állatorvos és humán elsősegélynyújtó is.

A versenyek általában kétnaposak és a két futott idő összesített eredményét veszik figyelembe.
De ha a hőmérséklet a versenykiírásban szereplő rajt időpontjára a megengedett fölé emelkedik, az aznapi futamot vagy elhalasztják a délutáni napszakra, vagy elmarad, vagy lerövidítik a pálya hosszát. Mindenekelőtt a legfontosabb szempont a versenyzők és a kutyák testi épségének megóvása. Főképpen emiatt a körültekintő szemlélet miatt balesetmentesek a versenyeink.
Különösen nagy gondot fordítunk az etikus állatvédelmi szempontok betartására, a kutyák bármiféle bántalmazása kizárást von maga után. Ostor, pálca használata, kutyák megütése, a velük való ordítás is tilos. Akinek szánhúzó kutyája van, jól tudja, hogy a fenyítéssel való nevelés nem hogy nem válik be, de kifejezetten káros és teljességgel eredménytelen. Viszont a következetesség és a dicséret, a kellő határozottság, a gyakori és rendszeres edzések meghozzák a kívánt eredményt.

Az ÉSZKSK a FISTC (a fajtatiszta szánhúzó sportok nemzetközi csúcsszervezete) magyarországi képviselője és a klasszikus fajtatiszta szánhúzókutyákkal való versenyzést deklarálta alapszabályában.

 

Megosztom
 
Keresés
Partnereink

Honlapunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
eszksk_logo.gif